Håndarbejdsugen – Filtning

 

 

15. – 21.okt. 2023

Filtning som håndværk

15. – 21. oktober 2023

I ugens første dage vil vi gennemgå og afprøve de grundlæggende teknikker til filtning i flad, hul og massiv form. Forskellige uldtypers egenskaber vil blive inddraget, også den rå uld, hvor krøller og farver er, som da ulden sad på fåret.
​Vi vil også afprøve forskellige metoder til at dekorere filten. Her handler det om både farver og mønstre, overflader og 3-dimensionelle strukturer. Desuden vil vi gennemgå teknikker til at kombinere uld og tekstil – nunofilt – som er meget velegnet til lettere beklædning.

– En del af Håndarbejdsugen 2023
Håndarbejdsugen er en uge hvor vidt forskellige mennesker, med kærlighed til håndarbejde mødes til en uge med Højskole, nye bekendtskaber og fordybelse i hvert sit emne på forskellige linjer.
Du får en uge med netop dit fag og fælles højskoleoplevelser med alle de andre

Ugeplanen for filt

Se ugeplanen her

 

Højskolelivet

Vi er beliggende på Nordvestfyn. Med plads til 60 elever bliver intimiteten og nærværet de naturlige ankerpunkter i vores dagligdag. Vi møder hinanden med åbent sind og løftede pander. Vi giver plads til såvel hinandens uhæmmede videbegær og legesyge, som til hinandens behov for ro og fordybelse. Vi lever af og på et ubændigt ønske om at mødes og udfordre hinanden i et fordomsfrit og forventningsfuldt miljø.
Højskolelivet er i sin essens samliv. Dagen begynder og slutter i fællesskabet.
Når hanen galer, dynerne er blevet sparket af og morgenbadet er vel overstået, bevæger vi os sammen ned til morgenmaden. Ved morgensamlingen synger vi et par sange, hører en god historie og får dagens praktiske detaljer på plads. Med mad i maverne og sang i kroppen fordyber vi os i dagens program.
De daglige måltider er en vigtig del af det fælles liv på højskolen. Maden er ikke kun brændstof. Den skal nydes. Kursisterne præsenteres for et alsidigt køkken, hvor den daglige menu står på vegetar, såvel som kødretter.
Morgensamlinger og aftenarrangementer er fælles for alle.
Før dine egne filtdrømme ud i livet. Det kan være små drømme om smykker og selskabstasker, sutsko og sjaler – eller større drømme om skulpturer eller vinterfrakker.
Også for øvede
De mere øvede kan lære at lave rigtige prøver og beregne et projekt helt fra bunden. -En ekstra dimension i det håndværksmæssige fundament.

TEKNIK OG ULD

I ugens første dage vil vi gennemgå og afprøve de grundlæggende teknikker til filtning i flad, hul og massiv form. Forskellige uldtypers egenskaber vil blive inddraget – også den rå uld. Vi vil afprøve forskellige metoder til at dekorere filten. Her handler det om både farver og mønstre, overflader og 3-dimensionelle strukturer. Desuden vil vi gennemgå teknikker til at kombinere uld og tekstil – nunofilt – som er meget velegnet til lettere beklædning.

GODE FACILITETER

Vi skal være i et veludstyret værksted,- men medbring gerne egne remedier og materialer.
Værkstedet kan bruges udenfor undervisningstiden, også i aftentimerne – efter de fælles arrangementer, så der er god tid til at fordybe sig i uld og filt.
Det er muligt at købe god uld i et væld af farver, samt silke, gaze og forskellige dekorationsfibre.

FAGLIG UDFLUGT

Onsdag vil der være et afbræk i værkstedsarbejdet.
Højskoleopholdet har et almendannende aspekt, og vi vil tage på “studietur”, hvor det håndværksmæssige vil kunne ses i et større eller anderledes perspektiv.

Du kan også hente ugeprogrammet som PDF her
Ugeprogram

 

 

 

 

Underviser

Mette Østman er filtmager med egen virksomhed i Filtværket, Odense. Hun har filtet og undervist i mange år, og er tidligere sommerkursist på Brenderup Højskole. www.metteoestman.dk