Spillemandsmusik & folkedans -UDSOLGT-

For alle med interesse for folkemusik og folkedans.
11. – 17. juli 2021

Kurset er både for begyndere og øvede.
Kurset er bygget op omkring dagstemaer med indbudte gæster, som hver for sig repræsenterer forskellige sider af folkemusik- og dansetraditionen.
Formiddagene står på spille- og danseværksteder ved de faste instruktører.
Vi glæder os til at byde velkommen til en uge fyldt med folkemusik, folkedans og godt humør.

Højskolelivet

Vi er beliggende på Nordvestfyn. Med plads til 60 elever bliver intimiteten og nærværet de naturlige ankerpunkter i vores dagligdag. Vi møder hinanden med åbent sind og løftede pander. Vi giver plads til såvel hinandens uhæmmede videbegær og legesyge, som til hinandens behov for ro og fordybelse. Vi lever af og på et ubændigt ønske om at mødes og udfordre hinanden i et fordomsfrit og forventningsfuldt miljø.
Højskolelivet er i sin essens samliv. Dagen begynder og slutter i fællesskabet.
Når hanen galer, dynerne er blevet sparket af og morgenbadet er vel overstået, bevæger vi os sammen ned til morgenmaden. Ved morgensamlingen synger vi et par sange, hører en god historie og får dagens praktiske detaljer på plads. Med mad i maverne og sang i kroppen fordyber vi os i dagens program.
De daglige måltider er en vigtig del af det fælles liv på højskolen. Maden er ikke kun brændstof. Den skal nydes. Kursisterne præsenteres for et alsidigt køkken, hvor den daglige menu står på vegetar, såvel som kødretter.

Instruktørerne

Manny Skjærbæk

Kursusleder – Klarinet og tværfløjte
Jeg har spillet spillemandsmusik og danset folkedans siden barndommen. Nu er jeg danseleder og spillemand for Thyregod folkedansere samt forspiller for Søndermarkens folkedansere i Vejle. Jeg har undervist på mange spillemandskurser i blæseinstrumenter og sammenspil for børn, unge og voksne.
Derudover har jeg arrangeret mange spillemandstræf og kurser rundt i landet. I 30 år har ”Thyregodtræf” i februar været et stort hit med masser af folkemusik og folkedans.
Til daglig underviser jeg på Vejle musikskole.

Jakob Koch, Tureby

Sammenspil – Alle Instrumenter
Siden 1975 har jeg spillet til folkedans i diverse foreninger på Sydsjælland.
De sidste 25 år har jeg sammen med min kone Britta (som spiller på danseværkstedet) spillet i foreningen Sct. Jørgens Folkedanserforening i Næstved. Vi spiller også for dansegruppen ”12tur”, og så har jeg været instruktør på forskellige spillemands- og sammenspilskurser, her iblandt 17 gange på dette sommerkursus.

Stig Christiansen

Sammenspil øvede – Alle instrumenter.
Siden jeg var 7 år har jeg spillet, først klaver og senere på knapharmonika. Nogle år senere begyndte jeg at spille til folkedans og fandt her stor interesse i samspillet mellem musik og dans. Jeg har arbejdet som instruktør på en god del af de danske spillemandskurser og har stor glæde ved både at give instrumentundervisning og at arbejde med stort orkester. I 2021 ser jeg frem til at øve og opføre ”spillemandsmessen”, som indeholder rigtig dejlig musik. Der vil være noder til alle instrumentgrupper.

Britta Koch

Spil til danseværkstedet
Jeg har spillet harmonika siden slutningen af 80’erne og i folkedanser-foreninger siden starten af 90’erne. Vi (min mand, Jakob og jeg) spiller ”fast” i to foreninger og er faste vikarer i to andre foreninger. Derudover spiller vi til legestuer rundt omkring her på Sjælland.
Jeg har været med i planlægnings-gruppen på Brenderup kurset i 17 år og har i de sidste 7 år spillet for danserne på ”Danseværkstedet”.
Vi skal på værkstedet arbejde på at understøtte danserytmikken i vores spil, så danserne får mest mulig glæde af dansen.
Velkommen på ”Danseværkstedet” som spillemand!

Mie Nielsen

Danseværkstedet – danseleder
Jeg har danset folkedans siden jeg var barn.
I begyndelsen af 90’erne startede jeg med at lede til folkedans og i dag leder jeg tre hold. Jeg har undervist både på instruktørkurser og dansekurser rund om i landet. I min tid i DGI Dans og Musik har jeg været med til at arrangere dansen til stævner bl.a. danse-landsstævner, Stoholm og Nordlek i Viborg.
Jeg elsker at lege med dansen og prøve nye ting.

PROGRAM FOR UGE 28

 

SØNDAG

Ankomst og indkvartering
kl. 13.00 – 15.00 Ankomst og indkvartering

MANDAG

Himmerlandstraditioner
v/Rebildspillemænd
Gunnar Friis – Violin
Niels Jørn Østergård – Harmonika
Niels Bundgård – Danseinstruktør

 

TIRSDAG

”Gamle danse – nye tider
v/Henrik Larsen, Stevns og Bjarne Grue Knudsen,
Kalundborg

 

ONSDAG

Udflugt i det fynske

 

TORSDAG

Hvordan får jeg musikken til at danse for dansen
og dansen til at spille for musikken?
v/Noa Shamir og Kevin Lees, Odense

 

FREDAG

Spillemandsmessen
Besøg af Bupakoret fra Ølsemagle kirke.
Koncert med kursets spillemænd og kirkekoret.

 

LØRDAG

Tak for i år
Morgenmad og morgensamling. Fælles afsked med øvrige deltagere. Afrejse senest kl. 10.

 

Bemærk!
Praktiske oplysninger tilsendes ca. 4 uger før kursusstart.

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Spillemandsmessen

Spillemændene skal i 2021 arbejde med “Spillemandsmessen” i såvel Jacobs som Stigs gruppe. Spillemandsmessen er en gudstjeneste iklædt dansk folkemusik, og den første af sin art på dansk. Musikken er komponeret af Ivan Bjerre Damgård og Michael Sommer, med udgangspunkt i dansk traditionel dansemusik.
Vi afslutter ugen med en fantastisk opførelse i Brenderup kirke, hvor vi bliver ledsaget af et kor, solist, præst og ikke mindst en menighed. Danserne inviteres til at synge med på de dejlige salmer.

Det Praktiske

Pris:
3745 kr. på dobbeltværelse
4245 kr. på enkeltværelse
2745 kr. Unge u. 25 på sovesal
​Sengelinned og håndklæde er inkluderet i prisen.
Tilmelding:
Klik på tilmeldingsknappen eller ring til os.

TILMELDING

Vi bekræfter modtagelsen og sender bankoplysninger til indbetaling af tilmeldingsgebyr på kr. 500,- pr. kursist. Når tilmeldingsgebyr er indbetalt, er du optaget på kurset. Senest 6 uger før kursusstart indbetales restbeløbet.

Hvis du bliver forhindret:
Ved framelding op til 6 uger før kursusstart tilbagebetales tilmeldingsgebyr minus et administrationsgebyr på 300,-.
Ved framelding senere end 6 uger før kursusstart betales intet tilbage, hvorfor vi anbefaler, at du tegner en afbestillingsforsikring. Se evt. Europæiske rejseforsikring.

Kursusleder:

Manny Skærbæk​

Kursusansvarlig:

Ole Dedenroth

The event is finished.