Efterårsretreat – UDSOLGT

14. – 20. november 2021

Vi har alle brug for lidt ekstra forkælelse. Gode oplevelser til øje og ånd, men også dejlig mad til vores maver. Vi har med dette kursus lagt os i selen med at lave et program der er ud over det sædvanlige. Vi vil besøge nogen af de museer der ligger nærmest Brenderup, og så vil vi også spise frokost på nogen af de bedste kroer og restauranter i området.

Vi kommer rundt til Middelfart, Kolding, Jelling, Kerteminde og Odense. Til at forberede os har vi dagligt foredrag og samtale om de steder vi besøger. Enten på højskolen eller der hvor vi besøger.

I løbet af ugen besøger vi Clay keramik museet, tager en vandretur i parken og dyrehaven ved  Hindsgavl i Middelfart, Johannes Larsen museet i Kerteminde, Ladbyskibet og det berømte Ladby tapet. Kongernes Jelling, Bindeballe historiske købmandsgaard og det kendte Trapholt Museum i Kolding. I Kolding besøger vi også Koldinghus inden vi synker ned i en eftermiddag på Dronning Dortheas Badstue med spa og bløde morgenkåber. Odense kommer vi også forbi. Vi skal se det nye HC Andersen Museum, og ender dagen på Tidens Samling midt i byen.

Undervejs vil vi spise vores frokost på den hvide dame på ”Kongebrogaarden” i Middelfart, ”Jelling Kro”,  Meiers nye restaurant ”Deilig” i Odense, i ”madkælderen” på Koldinghus slot  og på den kendte fiskerestauranter i Kerteminde – ”Rudolf Mathis”.

Hjemme på højskolen har vi morgensamlinger, foredrag, sang og aften fortællinger.

Der er et minimum på 12 kursister og kurset har kun plads til 16 personer.

Ugens program

Søndag er der velkomst på højskolen. Vi mødes imellem 17.00 og 18.00. efter aftensmad mødes vi og for fortællingen om Brenderup Højskole. Hvorfor er det nu at højskoler i Danmark stadigvæk spiller en rolle i vores samfund. Vi synger også sange og gennemgår ugens detaljer.

Mandag morgen kommer Peter Storm og fortæller om Middelfart og Hindsgavl. Peter er vores lokale Wikipedia og en skattet fortæller. Derefter kører vi til Hindsgavl.
Vandringen på slottet bliver delt op i to. Først en tur igennem haven og ned til det gamle slot, der ligger smukt på en høj med udsigt over Lillebælt. Derefter vandrer vi til Hotel ”Kongebrogården”, hvor vi spiser en frokost. Kongebrogaarden har en lang historie og ligger ved foden af Lillebælt. Efter frokost trasker vi lidt kalorier af sidebenene langs Lillebælts kyst, på stien mod Clay Museum. Clay er fyldt med keramik mm, og det eneste af sin art. Det ligger tæt på havnen i Middelfart. Vi går gennem dyrehaven og skoven, langs kysten og under den gamle Lillebæltsbro.
Om aftenen synger vi af karsken bælg sammen med vores unge elever.

Tirsdag er lidt i samme stil. Vi kører til Kerteminde og starter på Johannes Larsen museum om formiddagen. Johannes og Alhed Larsen blev i begyndelsen af det 20 århundrede samlingspunkt for dansk åndsliv. Kunstnerhjemmet som er en del af museet, stort set som da det var beboet af familien Larsen. Derefter tager vi en frisk vandretur igennem byen til Rudolf Mathis. Her spiser vi frokost på en af landets bedste fiskerestauranter, hvor vi skal have en let og lækker anretning med koldrøget laks, fynsk rygeostcreme og salat.
Herefter kører vi til Ladby. Et lille smukt sted tæt på Kerteminde nor. Historien bringer os tilbage til vikingetiden. Her skal vi bl.a. se det berømte Ladbyskib, og det næsten lige så berømte Ladbytapet, der er et broderi på syv meter omhandlende historien fra dengang – til nu.
Tirsdag aften er der foredrag om Nepal –B.la om Brenderup Højskoles projekt i det høje Himalaya

Onsdag kører vi til Jelling og vi forsætter hvor vi slap tirsdag eftermiddag. Hos vikingerne. Vi starter hos Gorm den gamle, i Kongernes Jelling, og får fortællinger rundt på den gamle borg. Vi skal også besøge den lille berømte kirke, hvor også vores nuværende dronning Magrethe har sat et mærke, der vil vare i tiden. Mange af jer har måske været her før – som børn – og besteget højene. Det kan vi endnu, inden der tid til tur rundt i det meget flotte museum.
Frokosten bliver på den gamle kro i Jelling og er selvfølgelig en god æggekage med sprødstegt flæsk, tomater og purløg ala Gorm den Gamle. (husk at fortælle mig, hvis du er vegetar)
Fra Jelling går tur op igennem tiden til Bindeballe der ligger imellem Jelling og Kolding. Her blev købmandsgården etableret i 1897. Stilen fra en købmandsgård anno 1897 er næsten holdt, og hvis vi er heldige, kan vi købe en god saltet sild og noget skråtobak!
Dagen fortsætter i mere moderne tider og på Trapholt Museum. Det er et museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design. Det ligger lige ned til Kolding fjord, og vi kan fx også besøge Arne Jakobsens kube Flex sommerhus.
Onsdag aften er fri.

Torsdag kører vi igen mod Kolding. Denne gang til Kolding hus. Slottet der er ca. 750 år gammelt, har en voldsom historie som et af vort lands vigtigste kongeslotte. Det skal vi høre om. Koldinghus er også et moderne museum og er restaureret meget smukt. Ualmindeligt smukt. Der er meget at se. Vores gode dronning Magrethe har også her en udstilling med hendes broderier. Efter en god rundtur på slottet havner vi i kælderen. Eller nærmere i madkælderen. Her venter os en kongelig buffet med alt godt til maven.
Og nu skal vi så slappe af. Efter flere dages hårdt program skal vi i badstue. Nærmere betaget Dr. Dorthes badstue. Her skal I have badetøj med. I får udleveret en badekåbe og håndklæder i badstuen, og så handler det ellers om et par gode timers gedigen afslapning i saunaer, dampbade, udendørs boblebad, kolde bassiner, med dejlig frugt og masser af andre gode ting til kroppen.
Vi triller sprøde i skindet hjem til mad på skolen og en friaften.

Fredag går turen til Odense. Øens perle – HC Andersen Museum i Odense. Det er helt nyt – sådan set. Altså, – det er jo gammelt, men er lige gennemrenoveret og med helt nye udstillinger. Alt skulle lige være færdigt til vi kommer. Vi får en rundtur, men også tid til at fordybe os selv, for der er så meget at se.
Frokosten er hos Meier. Han har lige åbnet restaurant ”Deilig”, og her skal vi da smage et par stykker smørrebrød.
Efter frokost slentrer vi igennem et af de største byfornyelsesprojekter i Danmark i flere år. Det er fra Odense gamle bydel og ned mod det nuværende centrum. Her finder vi ”Tidens samling”, der er et museum som handler om…tiden. Her tager vi en tur igennem husindretning, fra hvert årti igennem det sidste århundrede. Tidens samling ligger midt i byen og der vil også være tid til lidt…gåen frem og tilbage på egen hånd, inden vi kører mod Vestfyn og Brenderup Højskole.
Om aftenen holder vi hyggeaften og fortæller flere historier.

Lørdag siger vi farvel og tak for denne  gang

Hent tidsplanen

 

Højskolelivet

Vi er beliggende på Nordvestfyn. Med plads til 60 elever bliver intimiteten og nærværet de naturlige ankerpunkter i vores dagligdag. Vi møder hinanden med åbent sind og løftede pander. Vi giver plads til såvel hinandens uhæmmede videbegær og legesyge, som til hinandens behov for ro og fordybelse. Vi lever af og på et ubændigt ønske om at mødes og udfordre hinanden i et fordomsfrit og forventningsfuldt miljø.
Højskolelivet er i sin essens samliv. Dagen begynder og slutter i fællesskabet.
Når hanen galer, dynerne er blevet sparket af og morgenbadet er vel overstået, bevæger vi os sammen ned til morgenmaden. Ved morgensamlingen synger vi et par sange, hører en god historie og får dagens praktiske detaljer på plads. Med mad i maverne og sang i kroppen fordyber vi os i dagens program.
De daglige måltider er en vigtig del af det fælles liv på højskolen. Maden er ikke kun brændstof. Den skal nydes. Kursisterne præsenteres for et alsidigt køkken, hvor den daglige menu står på vegetar, såvel som kødretter.

Det Praktiske

Pris:
5900 kr. i dobbeltværelse.
6400 kr. i enkeltværelse

Prisen er inkl. sengelinned og håndklæder

Tilmelding:
Klik på tilmeldingsknappen eller ring til os.
Vi bekræfter modtagelsen og sender bankoplysninger til indbetaling.

TILMELDING

Hvis du bliver forhindret:
Ved framelding op til 6 uger før kursusstart tilbagebetales det indbetalte minus et administrationsgebyr på 300,-.
Ved framelding senere end 6 uger før kursusstart betales intet tilbage, hvorfor vi anbefaler, at du tegner en afbestillingsforsikring. Se evt. Europæiske rejseforsikring.

Kursusleder: Ole Dedenroth

Ole har i snart tyve år været forstander på Brenderup højskole og er et kendt ansigt i både lokalsamfundet og højskoleverdenen.
Hans viden om kulturen og fortælleevner garanterer mange spændende oplevelser.

The event is finished.